Woensdagavond 19:00-20:30 't oude Raethuys

Kosten 15 euro per les, 

10 ritten kaart: 130 euro (3 maanden geldig))

Do-In, bijna zo oud als de wereld

Do-In is voortgekomen uit het Taoïsme, het oudste filosofische systeem uit China. In  het leerboek van de Gele Keizer, dat rond de vierde eeuw voor Christus is opgetekend, wordt Do-In (Tao Yin of Dao Yin in het Chinees) genoemd als methode om gezond te blijven. Deze oefeningen zijn volgens deze tekst duizenden jaren geleden ontwikkeld in de centrale vlakten van China. Dit  betekent dat Do-In waarschijnlijk nog veel ouder dan tweeduizend jaar is. In deze welvarende periode aten mensen snel te veel terwijl ze tegelijkertijd te weinig bewogen. Dit zorgde ervoor dat ze verzwakten. De oefeningen werden ontwikkeld om de lichamelijke en geestelijke balans te waarborgen. In een tombe in Changsha werd in 1974  een afbeelding gevonden met oefeningen – werd de bewegingsvorm in die periode waarschijnlijk mondeling doorgegeven. Iets later, vanaf de tweede eeuw voor Christus, werden de oefeningen juist omarmd en werden er verschillende teksten over geschreven.

Do-In

Do-In, in Nederland ook wel Do-In Yoga of Dao Yin yoga genoemd, is een eeuwenoud Japans systeem ter bevordering van de gezondheid, oorspronkelijk ontstaan in China onder de naam Tao Yin. Do betekent ‘pad’ of 'weg'. 

 

De beoefening van Do-In bestaat uit een bewuste opeenvolging van meridiaanstrekkingen, meditatie door beweging, ademhalingsoefeningen, ‘zelf-acupressuur’, meditatieve oefeningen en het bekrachtigen van het middelpunt van het lichaam: de Hara (buik). De meridiaanstrekkingen en de oefeningen gericht op ‘zelf-acupressuur’ en ‘zelf-shiatsu’ hebben als doel om het zelfherstellend vermogen van het lichaam te stimuleren en om blokkades en disbalansen in het (energetisch) lichaam te helpen oplossen. Do-In is bewegingsgericht: fysieke activiteit (yang) en lichaamsbewustwording (yin) wisselen elkaar af. Deze combinatie en het uitvoeren van de oefeningen als serie zorgt ervoor dat zowel lichaam als geest tegelijk ontspannen en krachtiger worden.

Sanna over Do-In: 

"Elke woensdagavond Do-In, al jaren. Een vorm van Yoga, gebasseerd op de shiatsu principes. Je lijf leren voelen om zo beter te begrijpen wat er speelt. Christel geeft uitleg, kijkt naar je en ziet je met alles wat er is. Ze coacht met passie en emotie, oprecht, nuchter en humor. Christel heeft mij in de afgelopen jaren geholpen om dichter bij mezelf te komen, mijn pad niet te verliezen en mijn lijf te leren kennen. Een aanrader!!"

© 2019 Christel van der Meer

CHRISTEL VAN DER MEER | Schapenlaan 7a | 1862 PW | Bergen | 0624697082

|  KVK:  62429566Shiatsu Vereniging NL:201051 |  Licentienummer RBCZ: 911273R | Meershiatsu is geregistreerd  bij het GAT Voor Klacht- en tuchtrecht: als u een klacht heeft kunt u zich hier of bij  Shiatsu Vereniging Nederland  melden. 

  • Black Facebook Icon