Venus (naar Botticelli)_edited.jpg

Lezing 2 oktober Waterkant Alkmaar

aanvang 20:00-22:30

Incl. boek + goodiebag.

Klik hier

ESC%252520christel%252520handenlaag_edit

Foto's: Marjolein Roeleveld

Het levenswiel

 

Vind je midden in het wiel  

Het Levenswiel wordt ook wel het Medicijnwiel genoemd. Het volgt de natuurlijke ordening van de natuur en is de oudste vorm van genees-kunde. Bijna alle oude culturen kennen het wiel, met hier en daar kleine verschillen. Ook de Zen-Shiatsu traditie is ontstaan vanuit wijsheid van de spirits van het levenswiel.  De Westerse, Kapitalistisch- Christelijke samenleving lijkt deze natuurlijke verbinding vergeten te zijn. Het is verloren gegaan in onze cultuur. Tegelijkertijd schreeuwt de innerlijke mens en de aarde om verbinding en heling.

 

Het wiel is de sleutel 

 

Het herinnert ons aan onze oorspronkelijke, bezielde verbinding met de natuur. Aan onze natuurlijkheid. En als we ons terug verbinden vanuit het hoofd naar lichaam- met alles wat daar te beleven valt,  dan zal de aarde hier wel bij varen. Als wij helen, zal zij helen. Wij helen door ons midden in het wiel te plaatsen en ons te verhouden tot de verschillende aspecten van leven (en dood). Het levenswiel helpt je met  ‘insluiten’. In sluiten wat er is, zonder het te willen fixen of veranderen. En dit brengt de heling die nodig is. Aanwezig durven zijn bij wat ‘is’ met de wetenschap dat er iets is wat 'je draagt', de alles-omvattendheid van het wiel. Er is geen ontkomen aan. Het is de bedoeling dat wij ons meer en meer durven overgeven aan dat wat door ons (heen) verstaan wil worden. Alles in onze buitenwereld is een weerkaatsing van hoe het van binnen met ons gesteld is. Als we dit durven verstaan, als we dit innerlijk durven leven, ontstaat er werkelijk een waarachtige natuurlijke ordening in de wereld. Eerst in jouw eigen leven en vervolgens ook in het grotere leven om jou heen.

 

De spirit van het Noorden herinnert ons aan de oneindigheid, aan de stilte, aan de weidsheid van klank van ziel, aan de onstoffelijkheid, aan bezieling, aan wijsheid. 

 

De spirit van het  Zuiden representeert ons handelen, de gesproken worden, het verbinden met anderen. Het leven op aarde, het genieten van wat de aarde ons geeft en wat we hier kunnen beleven. Het helpt ons verbinden met anderen, met onze problemen en daadkracht

 

De spirit van het Westen ondersteunt je met loslaten afscheid nemen, verteren en integreren. Het  is hier stiller, het is donker, het is aftasten en proeven en brengt je uit je hoofd bij je lichaam. Het westen brengt je naar binnen. Hier vind je troost.

De spirit van het Oosten helpt je te starten, overziet structuren, droomt het aanstaande, het nieuwe en helpt je transformeren. Het Oosten heeft de kracht van het vernieuwen.

 

Een levenswiel zondag

Tijdens een Levenswiel zondag werk ik met rituele opstellingen in het grote veld van het wiel. Eerst doen we een korte warming-up voor het lichaam en openen we het wiel op rituele wijze met drum en zang.  Vervolgens werk ik aan de hand van de diverse vragen met een individu of met de groep als geheel in de vorm van rituele opstellingen. Wat kun je verwachten?:

• Een diepe ervaring van holding space en bedding

• Je krijgt inzicht in jouw (levens)vraag.

• Dat wat op zijn plek valt vindt heling. 

• Je ervaart dat je  niet alleen bent, dat er altijd heling verbinding aanwezig is. 

Kosten: 147,00 incl. 21% btw  incl. gezonde lunch

Van te voren stuur ik je een intake waarop jij jouw vraag aan het wiel kunt formuleren. 

Zondag 25 september 10-17:30 


Een levenswiel zondag gaat door bij tenminste 12 deelnemers. Schrijf je in dan neem ik contact met je op.

Alleen dit werkt genezend
Als in de spiegel van de mensenziel
zich een beeld vormt
van de hele gemeenschap
En in de gemeenschap 
de kracht leeft
van ieder individu 


Rudolf Steiner

A magic workshop in a magic location,

I got so much energy from this

— deelnemer, ESC Vondelkerk A'dam

ESC%2520publiek%2520_edited_edited.jpg

"Christel, jouw begeleiding is groots! Jij weet met veel kennis en haarscherpe intuïtie de juiste woorden te vinden en precies datgene te brengen wat nodig is. Ik voel me geheeld, vervuld en gedragen door zoveel vrouwenwijsheid "

— Anita, Levenswielzondag Bergen

Testimonials

"De dag met het wiel heeft me letterlijk in het midden gezet. Heel fijn.

Ik kreeg gisteren onredelijke kritiek van iemand, ik hoorde het aan en het gleed van me af. Het was niet voor mij, mijn lichaam kon het prima handelen, omdat mijn ziel in mijn rug me koesterde. Ik voel haar als vleugels aan mijn schouderbladen, zo fijn. Dus dank je wel. Ik kom graag weer een dag bij je om me te laven aan je wijsheid"

— Arjenne